Kupujem vhodna vrata – kje naj začnem?

Vhodna vrata. Na prvi pogled nekaj čisto običajnega. Odprtina v zidu, ki s kosom lesa ali aluminija ločuje notranjost od zunanjosti.  Skozi vhodna vrata v svoje življenje sprejemamo nove ljudi in se poslavljamo od tistih, ki odhajajo.

Zapremo jih, ko se želimo skriti pred vsemi, in na stežaj odpremo, ko želimo, da se z nami veseli ves svet. Vrata predstavljajo prvi stik s hišo, v katero prihajamo, odražajo našo osebnost in zagotavljajo varnost. Zato sta premišljena izbira in posvet s strokovnjaki odločilnega pomena, da bomo izbrali takšna, ki nam bodo dolgo služila.

Vhodna vrata

Prvi stik s hišo

V večjem delu sveta je navada, da prišleki v hišo vstopajo skozi vhodna vrata. V nekaterih kulturah goste že na vhodu pričaka dobrodošlica v obliki pijače ali drobnega prigrizka. Pri nas takšnega običaja ne poznamo, toda tudi mi si želimo, da si gostje ob prihodu v hišo o nas ustvarijo dober prvi vtis, ki bo pripomogel, da se bodo počutili bolj domače.

Vrata gostom sporočajo, kdo smo in kam prihajajo. Odražajo lahko eleganco, prefinjenost, domačnost ali preprostost. K temu poleg sloga vhoda, ki je lahko bolj vpadljiv in ekstravaganten ali bolj klasičen, veliko pripomoreta tudi njegova čistoča in urejenost. Čista vhodna vrata v kombinaciji s pometenim pragom in kakšno lončnico bodo o nas napravila boljši vtis kakor kosi blata in par razmetanih čevljev na predpražniku.

5 korakov do premišljene izbire vhodnih vrat

  1. Slog

Ko se odločate za nakup vhodnih vrat, si najprej zamislite, kakšen slog vhodnih vrat si želite. Pomembno je, da svojim željam pustite prosto pot, saj boste le tako lahko izbrali vhodna vrata, skozi katera se boste z veseljem vračali domov. Različnih slogov vhodov je toliko, kolikor je različnih ljudi. Lahko se odločite za klasičnega ali modernega, diskretnega ali izstopajočega, poudarjenega z različnimi svetlobnimi učinki ali takšnega, ki ga poudarja lomljenje svetlobe in igranje sončnih žarkov.

  1. Izbira primernega materiala

Slog ste si izbrali, zdaj pa vas skrbi, ali bo kombinacija sloga in materiala, ki ste si ga zamislili, v praksi izvedljiva. Večinoma se za izdelavo vhodnih vrat uporabljajo les, aluminij, PVC, steklo in jeklo. Vsak izmed teh materialov ima svoje značilnosti in odraža določene karakteristike. Medtem ko se kovina poistoveti z brezkompromisno trdnostjo, les predstavlja toplino in varno zavetje.

  1. Zavedanje, da je nakup vhodnih vrat naložba za več desetletij

V povprečju se na dan vsaj šestkrat sprehodimo skozi vhodna vrata. Pomnoženo z dnevi v letu je to 2190 prehodov ene osebe na leto! Če dodamo še življenjsko dobo vhodnih vrat, pridemo do nepredstavljivih številk. Zato je pomembno, da vhodna vrata izberete preudarno in čim bolj po vaših željah. Eno izmed podjetij, ki se je pripravljeno prilagoditi vašim željam in je že od leta 1968 pripravljeno prestavljati meje mogočega, je podjetje Pirnar. Vodi jih cilj, da je vsak vhod unikatna mojstrovina, zato boste skupaj z njimi lahko poiskali najboljšo rešitev, da vaše želje dobijo trdnost in obliko.

Vhodna vrata Pirnar

  1. Varnost

Varnost je ena izmed pomembnejših funkcij vhodnih vrat. Ta naj bi nas zaščitila pred nezaželenimi obiski tatov ponoči in kdaj tudi kakšnim sosedom podnevi. Zato se dobro pozanimajte o možnostih protivlomne zaščite.

  1. Pomembnost detajlov

Vhodna vrata ne bi smela predstavljati le vhoda v hišo, temveč mojstrovino. Detajli naredijo vhod poseben in občudovan. Če si želimo vhod, ki bo unikaten in bo vseboval skrite detajle, ki naredijo »vau efekt,« je dobro, da za izdelavo vhodnih vrat izberemo podjetje, ki lahko vrata ročno dodela. Eno izmed takih podjetij je že prej omenjeno podjetje Pirnar, kjer ročni izdelavi detajlov pripisujejo pomembno vrednost, ki vodi k zadovoljstvu vsake stranke.

Vhodna vrata so pomemben element, ki lahko vašo hišo spremenijo v dom. Zato jih izberite premišljeno in v skladu s svojimi željami in sanjami.