IR paneli: Prednosti ogrevanja z infrardečo svetlobo

Zima se počasi bliža in spet bomo morali začeti razmišljati o tem, kako bomo v mrzlih dneh, ogrevali svoje hiše in stanovanja.

Danes se ljudje ogrevamo na veliko različnih načinov. Centralno ogrevanje, radiatorji, plinske peči, kamini, talno ogrevanje – vsak sistem za ogrevanje ima tako prednosti kot slabosti. Mnogokrat pri izbiri ogrevalnega sistema nimamo izbire, saj imamo v najemu na primer stanovanje v bloku, v katerem je ogrevanje že vgrajeno in ni stvar naše izbire. Če pa imamo pri izbiri sistema za ogrevanje izbiro, pa običajno pretehtamo prednosti in slabosti vsakega načina ogrevanja in se na koncu odločimo za tistega, pri katerem je prednosti več kot je slabosti. Ogrevalni sistem, ki v zadnjem času zagotovo pridobiva na popularnosti, je IR ogrevanje.

IR ogrevanje oziroma infrardeče ogrevanje oziroma ogrevanje s pomočjo panelov, ki oddajajo infrardečo svetlobo, je sistem z mnogimi prednostmi, ima pa seveda tudi svoje slabosti. V tem članku bomo pregledali in podrobneje razdelali glavne prednosti in slabosti. Tako vas bomo opremili z vsemi potrebnimi informaciji in znanjem, kar vam bo dalo možnost, da se boste odločili, ali prevladajo prve ali slednje, oziroma, ali je ogrevanje z IR paneli prava rešitev za vas in dom, v katerem živite.

Kaj so IR paneli in kako delujejo?

IR paneli, pogovorno imenovani tudi infra paneli, so telesa z višjo temperaturo, ki se v telesa z nižjo temperaturo prenaša preko elektromagnetnega sevanja. Valovna dolžina infrardečega sevanja je lahko nekje med 780 nanometri in enim milimetrom, odvisno od temperature telesa, ki oddaja toploto. Zaradi načina prenosa toplote z enega telesa na drugega fizičen kontakt med njima ni potreben. Infrardeči grelniki imajo še eno zanimivo lastnost; to, da lahko normalno delujejo v atmosferi ali v vakuumu.

Infrardeči grelniki ustvarjajo toploto, ki je zelo podobna sončni toploti, tako, da oddajajo infrardečo svetlobo. Infrardeča svetloba ni vidna, saj je zunaj spektra, ki ga lahko vidimo s prostim očesom. Ob infrardečem grelniku se segrejemo tako, da to nevidno svetlobo absorbirajo naša koža, oblačila in drugi predmeti – tako se toplota prenaša z infrardečih panelov v vse predmete okrog grelnega telesa.

Opazili ste že, da je na neposredni sončni svetlobi topleje kot v senci, saj predmeti, ki mečejo senco, blokirajo velik del svetlobe – tako kot naš največji naravni zunanji grelec bodo tudi IR paneli segrevali le tisto, kar je neposredno pred njimi.

Skorajda nemogoče je posploševati oziroma v isti koš metati vse infrardeče grelce, saj imajo različni modeli skoraj povsem različne lastnosti. IR paneli lahko energijo črpajo iz električnega omrežja, zemeljskega plina ali propana. Različni grelci imajo različne maksimume pri oddajanju energije, drugače so zasnovani eden od drugega, drugačen pa je tudi njihov dizajn, vendar pa zagotovo obstajajo številne prednosti in pomanjkljivosti, ki so običajno značilne za vse infrardeče grelnike. Branje prispevka, ki je pred vami, vam bo pomagalo razčistiti, ali so infra paneli pravi ogrevalni sistem za vas. Res je, da postajajo vse bolj priljubljeni način, kako ljudje v hladnih zimskih mesecih segrejejo svoje domove in delovna mesta, in to je vsekakor ogrevanje, o katerem je vredno razmisliti.

ir panel

Kako se infrardeči grelniki primerjajo z drugimi grelniki?

Kot smo že opisali, infrardeči grelci prostorov oddajajo infrardeče žarke, ki nato jih absorbirajo drugi predmeti neposredno pred grelcem, s tem pa se rahlo poveča temperaturo okolice grelca. Infrardeči grelniki delujejo drugače kot druge vrste grelnikov, s katerimi lahko ogrevate svoj dom ali pisarno:

Električni prenosni grelniki prostorov: električni grelci (taki vrsti grelnika po domače rečemo tudi kalorifer) so priljubljen tip grelnika, ki dobro deluje za ogrevanje majhna območja ali posebne prostore. Običajno so zelo varni za uporabo, najbolj priljubljeni tipi pa zrak v prostoru segrevajo s pomočjo ventilatorja.

Garažni grelci: Ti grelci so namenjeni prostorom, ki niso dobro izolirani – takšne so na primer garaže. Tovrstni grelci bruhajo močne valove toplega zraka, ki lahko pokrivajo in tako ogrevajo velika območja.

Sistemi talnega ogrevanja: Ogrevalne cevi, nameščene v tleh, so kot nalašč za ogrevanje spalnic, kopalnic in hodnikov, saj so popolnoma neopazni, varni in enostavni za namestitev – ravno zaradi tega ostajajo priljubljena izbira za ogrevanje prostorov.

Grelci na olje: Oljni grelci segrevajo posebno olje, ki zadržuje toploto, ta toplota pa nato prehaja v prostor. Tovrstni grelci so varni, učinkoviti in ekonomični.

Ogrevanje s pomočjo električnega kamina: Električni kamin ni namenjen zgolj ogrevanju prostora, temveč temu doda tudi dekorativni element. Dražji modeli so zelo podobni dejanskim kaminom. Za ogrevanje uporabljajo električno energijo, zato so varnejši in čistejši od tradicionalnih lesenih kaminov, da ne omenjamo, da so tudi mnogo bolj prijazni do okolja.

Vsak grelec ima seveda svoje prednosti in slabosti, zato preberite več o tem, zakaj so lahko infrardeči grelniki najboljša izbira (ali pa tudi ne).

Prednosti ogrevanja s pomočjo infrardečih grelnikov:

Infrardeči grelniki delujejo takoj: Večina grelnikov, ki delujejo s pomočjo konvekcije, postopoma ogreva okoliški zrak, ki nato kroži po prostoru, dokler se ves zrak ne premeša in tako segreje. Po drugi strani pa infrardeči grelniki oddajajo natančen snop toplote, ki vas neposredno ogreva, tako da v vas »meče« enakomeren tok toplotnih delcev. Če se grejete z IR paneli, vam, ko iz hladne zunanjosti stopite skozi vrata, ni treba čakati, da se ogrejete, tako kot pri običajnih grelnikih. Z IR grelcem se boste ogreli hitro in učinkovito, še ena prednost (ali pa slabost, kakor vzamete) infrardečih grelcev pa je, da bodo svetlobni žarki, usmerjeni v vas, greli samo vas in ne celotnega prostora.

Tiho, nežno in zdravo: Infra paneli so v svojem delovanju izredno tihi, saj za ogrevanje ne uporabljajo ventilatorja – samo oddajajo svetlobo! Odlični so za ogrevanje prostorov, kjer smo občutljivi na hrup, na primer v spalnici. Vroče tuljave, ki so ovite okrog vira toplote, to toploto enakomerno prenašajo po vsem prostoru. Svetloba (in z njo toplota) se odbija od polirane kovine, ki je del grelca, tako da se prenaša po prostoru, velikem več metrov in tako ustvari nežen, udoben vir toplote. Infrardeči grelci so pravzaprav “bolj zdravi” kot drugi grelniki, saj ne zmanjšajo vlažnosti ali vsebnosti kisika v zraku. Drugi grelniki lahko izsušijo vaše sinuse in kožo ter povzročijo statično elektriko. Ker ti grelniki proizvajajo isto vrsto toplote kot sonce, lahko uživate prednosti naravne sončne svetlobe brez nevarnih učinkov UV sevanja. Infrardeča toplota bo celo spodbudila bolj zdravo cirkulacijo krvi.

Stroškovno učinkovit in okolju prijazen način ogrevanja: IR paneli v vaš prostor ne bodo vnesli nikakršnega onesnaženja. Delujejo namreč brez izgorevanja ogljika, brez strupenih stranskih produktov, ki nastanejo pri nekaterih drugih ogrevalnih sistemih, in brez odprtega plamena. V bistvu infrardeči grelci ničesar ne dodajajo v zrak in ne vzamejo ničesar iz zraka. Ker segrejejo samo določena področja in predmete, ne porabljate energije za ogrevanje celotne sobe. Prav tako ni potrebe po predhodnem ogrevanju prostora, preden vstopite vanj, saj ti grelniki delujejo takoj. Nekateri uporabljajo samo 300 vatov električne energije in v prostor prenesejo skoraj 100 odstotkov ustvarjene toplote, tako da lahko dobite super učinkovito ogrevanje za zelo nizke stroške.

Minimalno vzdrževanje: Vzdrževanje infrardečih grelnikov je zelo nezahtevno. Ker ni gibljivih delov, ni motorja, ki bi se obrabil, zračnih filtrov, ki bi jih bilo potrebno menjati, in ni mazanja. Vse, kar morate storiti je, da občasno očistite reflektorje, da bo vaša enota delovala tako, kot mora.

Eleganten dizajn: Nekateri modeli infrardečih grelnikov prostora so prav precej elegantni! Proizvajalci danes ponujajo veliko infrardečih grelnikov z videzom pravega lesa, ki vizualno spadajo skoraj v vsak prostor. Grelci so ponavadi grdi, vendar je mogoče najti infrardeči grelec, ki ga boste lahko s ponosom razkazovali. Mnogi so tudi zelo kompaktni in prenosni.

Slabosti ogrevanja s pomočjo infrardečih grelnikov:

Seveda pa imajo IR paneli, poleg velikega števila prednosti, tudi nekaj lastnosti, ki jih lahko uporabniki vidijo kot slabosti. Preberite si, katere so te lastnosti.

Slabša varnost: Tuljave infrardečih grelnikov postanejo zelo vroče, zato so lahko nevarne za uporabo v prostorih, kjer se veliko gibljejo tudi otroci in hišni ljubljenčki. Ker uporaba infrardečih grelnikov v zasebnih domovih narašča, pa podjetja začenjajo proizvajati enote, ki so za uporabo mnogo varnejše. Nekateri infrardeči grelniki so zaprti v omaricah, ki so hladne na dotik in ki toploto razpršujejo s pomočjo ventilatorja. Novejši modeli se zdaj pogosto lahko ponašajo tudi s funkcijo samodejne zaustavitve in s stikalom, ki ga lahko uporabite v primeru sile.

Omejeno segrevanje: Za nekatere segrevanje samo določenih delčkov prostora morda ni idealno – nelateri se lahko pri tovrstnem ogrevanju počutijo zelo omejene, še sploh, če jim je v navadi, da se veliko premikajo po prostoru. Toplota lahko pri IR ogrevanju potuje samo v neposredni črti, zato več ljudi ne more imeti koristi od enega grelca. Medtem ko so nekateri dovolj močni za ogrevanje celotne sobe, še vedno delujejo najbolje pri predmetih v njihovi neposredni bližini.

Prekinitev segrevanja se izklopi: Infrardeči grelniki delujejo takoj, ko se vključijo, vendar tudi prenehajo s segrevanjem takoj, ko so izklopljeni. Ker se zrak v sobi dejansko ne ogreje, bo prostor zelo hitro izgubil toploto. Za primerjavo bo grelnik, napolnjen z oljem, prostor še naprej segreval tudi po izklopu enote, ker potrebuje čas, da se ogrevano olje ohladi. IR ogrevanje uporablja manj energije, zato je še vedno lahko stroškovno učinkovitejša in energetsko učinkovita možnost, še posebej, če vam ni treba ogrevati celotne sobe za daljše časovno obdobje.

Ali je IR ogrevanje najprimernejši način ogrevanja za vas?

Zdaj, ko ste prebrali članek, ki je pred vami, in se dodobra poučili o tem, katere so prednosti in katere slabosti ogrevanja z IR paneli, ste si verjetno že ustvarili precej dobro predstavo o tem, ali si boste ta način ogrevanja izbrali za zagotavljanje toplote vašega doma v hladnih zimskih mesecih, ki sledijo. Stroški ogrevanja so nizki, ogrevanje samo pa ne izsuši zraka in ne proizvaja hrupa, zato lahko tudi ob prižganem ogrevanju mirno spite, tudi, če imate sicer probleme s spancem. Ni vam treba čakati, da se ogrevalno telo segreje, saj začne takoj oddajati toploto in ogrevati prostor takoj po tem, ko ga prižgete. Tovrstno ogrevanje je dokaj varno, še posebej novi modeli so narejeni s poudarkom na varnosti, tako da ne boste imeli skrbi, da bi se na ogrevalnem telesu opekli vi, vaši otroci ali vaš hišni ljubljenček. Takoj, ko boste ogrevalni sistem izklopili, bo prenehal delovati – na to lahko gledate kot na prednost ali kot na slabost.

Če želite konstantno ogrevati prostor z večjim volumnom, bi bilo morda bolj pametno izbrati kakšen drug sistem za ogrevanje. Če pa želite hitro ogreti zelo specifično območje v vašem domu, so infra paneli brez vsakršnega dvoma pravi ogrevalni sistem za vas.