IR paneli: Si želite tudi vi privarčevati nekaj sto evrov pri stroških ogrevanja?

Potem berite dalje in izvedeli boste kako, ter dobili do 5 brezplačnih ponudb.

Zima se počasi bliža in spet bomo morali začeti razmišljati o tem, kako bomo v mrzlih dneh, ogrevali svoje hiše in stanovanja.Danes se ljudje ogrevamo na veliko različnih načinov. Centralno ogrevanje, radiatorji, plinske peči, kamini, talno ogrevanje, toplotne črpalke, klimatske naprave – vsak sistem za ogrevanje ima tako prednosti kot slabosti.

IR ogrevanje oziroma infrardeče ogrevanje z IR paneli, ki oddajajo infrardečo svetlobo, je sistem z mnogimi prednostmi, ima pa seveda tudi svoje slabosti. V tem članku bomo pregledali in podrobneje razdelali glavne prednosti in slabosti. Tako vas bomo opremili z vsemi potrebnimi informaciji in znanjem, kar vam bo dalo možnost, da se boste odločili, ali je ogrevanje z IR paneli prava rešitev za vas in dom, v katerem živite.


Si želite privarčevati nekaj sto evrov pri stroških grevanja? Pišite nam in povsem brezplačno vam bomo posredovali do pet ponudb za nakup IR panelov:

Z izpolnjevanjem in pošiljanjem tega povpraševanja se strinjam, da se podatki, ki sem jih vnesel v obrazec za povpraševanje, lahko posredujejo ponudnikom IR panelov za pridobitev ustreznih ponudb.


Kaj so IR paneli in kako delujejo?

IR paneli, pogovorno imenovani tudi infra paneli, so telesa z višjo temperaturo, ki se v telesa z nižjo temperaturo prenaša preko elektromagnetnega sevanja. Valovna dolžina infrardečega sevanja je lahko nekje med 780 nanometri in enim milimetrom, odvisno od temperature telesa, ki oddaja toploto. Zaradi načina prenosa toplote z enega telesa na drugega fizičen kontakt med njima ni potreben. Infrardeči grelniki imajo še eno zanimivo lastnost; to, da lahko normalno delujejo v atmosferi ali v vakuumu. Infrardeči grelniki ustvarjajo toploto, ki je zelo podobna sončni toploti, tako, da oddajajo infrardečo svetlobo. Infrardeča svetloba ni vidna, saj je zunaj spektra, ki ga lahko vidimo s prostim očesom. Ob infrardečem grelniku se segrejemo tako, da to nevidno svetlobo absorbirajo naša koža, oblačila in drugi predmeti – tako se toplota prenaša z infrardečih panelov v vse predmete okrog grelnega telesa.

ir panel

Opazili ste že, da je na neposredni sončni svetlobi topleje kot v senci, saj predmeti, ki mečejo senco, blokirajo velik del svetlobe – tako kot naš največji naravni zunanji grelec bodo tudi IR paneli segrevali le tisto, kar je neposredno pred njimi.

Skorajda nemogoče je posploševati oziroma v isti koš metati vse infrardeče grelce, saj imajo različni modeli skoraj povsem različne lastnosti. IR paneli lahko energijo črpajo iz električnega omrežja, zemeljskega plina ali propana. Različni grelci imajo različne maksimume pri oddajanju energije, drugače so zasnovani eden od drugega, drugačen pa je tudi njihov dizajn, vendar pa zagotovo obstajajo številne prednosti in pomanjkljivosti, ki so običajno značilne za vse infrardeče grelnike. Branje prispevka, ki je pred vami, vam bo pomagalo razčistiti, ali so infra paneli pravi ogrevalni sistem za vas. Res je, da postajajo vse bolj priljubljeni način, kako ljudje v hladnih zimskih mesecih segrejejo svoje domove in delovna mesta, in to je vsekakor ogrevanje, o katerem je vredno razmisliti.

IR paneli kamin

Prednosti ogrevanja s pomočjo infrardečih grelnikov:

Infrardeči grelniki delujejo takoj: Večina grelnikov, ki delujejo s pomočjo konvekcije, postopoma ogreva okoliški zrak, ki nato kroži po prostoru, dokler se ves zrak ne premeša in tako segreje. Po drugi strani pa infrardeči grelniki oddajajo natančen snop toplote, ki vas neposredno ogreva, tako da v vas »meče« enakomeren tok toplotnih delcev. Če se grejete z IR paneli, vam, ko iz hladne zunanjosti stopite skozi vrata, ni treba čakati, da se ogrejete, tako kot pri običajnih grelnikih. Z IR grelcem se boste ogreli hitro in učinkovito, še ena prednost (ali pa slabost, kakor vzamete) infrardečih grelcev pa je, da bodo svetlobni žarki, usmerjeni v vas, greli samo vas in ne celotnega prostora.IR paneli

Tiho, nežno in zdravo: Infra paneli so v svojem delovanju izredno tihi, saj za ogrevanje ne uporabljajo ventilatorja – samo oddajajo svetlobo! Odlični so za ogrevanje prostorov, kjer smo občutljivi na hrup, na primer v spalnici. Vroče tuljave, ki so ovite okrog vira toplote, to toploto enakomerno prenašajo po vsem prostoru. Svetloba (in z njo toplota) se odbija od polirane kovine, ki je del grelca, tako da se prenaša po prostoru, velikem več metrov in tako ustvari nežen, udoben vir toplote. Infrardeči grelci so pravzaprav “bolj zdravi” kot drugi grelniki, saj ne zmanjšajo vlažnosti ali vsebnosti kisika v zraku. Drugi grelniki lahko izsušijo vaše sinuse in kožo ter povzročijo statično elektriko. Ker ti grelniki proizvajajo isto vrsto toplote kot sonce, lahko uživate prednosti naravne sončne svetlobe brez nevarnih učinkov UV sevanja. Infrardeča toplota bo celo spodbudila bolj zdravo cirkulacijo krvi.

Stroškovno učinkovit in okolju prijazen način ogrevanja: IR paneli v vaš prostor ne bodo vnesli nikakršnega onesnaženja. Delujejo namreč brez izgorevanja ogljika, brez strupenih stranskih produktov, ki nastanejo pri nekaterih drugih ogrevalnih sistemih, in brez odprtega plamena. V bistvu infrardeči grelci ničesar ne dodajajo v zrak in ne vzamejo ničesar iz zraka. Ker segrejejo samo določena področja in predmete, ne porabljate energije za ogrevanje celotne sobe. Prav tako ni potrebe po predhodnem ogrevanju prostora, preden vstopite vanj, saj ti grelniki delujejo takoj. Nekateri uporabljajo samo 300 vatov električne energije in v prostor prenesejo skoraj 100 odstotkov ustvarjene toplote, tako da lahko dobite super učinkovito ogrevanje za zelo nizke stroške.

Minimalno vzdrževanje, ki ga potrebujejo IR paneli: Vzdrževanje infrardečih grelnikov je zelo nezahtevno. Ker ni gibljivih delov, ni motorja, ki bi se obrabil, zračnih filtrov, ki bi jih bilo potrebno menjati, in ni mazanja. Vse, kar morate storiti je, da občasno očistite reflektorje, da bo vaša enota delovala tako, kot mora.

Eleganten dizajn: Nekateri modeli infrardečih grelnikov prostora so prav precej elegantni! Proizvajalci danes ponujajo veliko infrardečih grelnikov z videzom pravega lesa, ki vizualno spadajo skoraj v vsak prostor. Grelci so ponavadi grdi, vendar je mogoče najti infrardeči grelec, ki ga boste lahko s ponosom razkazovali. Mnogi so tudi zelo kompaktni in prenosni.

Ali je IR ogrevanje najprimernejši način ogrevanja za vas?

Zdaj, ko ste prebrali članek, ki je pred vami, in se dodobra poučili o tem, katere so prednosti in katere slabosti ogrevanja z IR paneli, ste si verjetno že ustvarili precej dobro predstavo o tem, ali si boste ta način ogrevanja izbrali za zagotavljanje toplote vašega doma v hladnih zimskih mesecih, ki sledijo. Stroški ogrevanja so nizki, ogrevanje samo pa ne izsuši zraka in ne proizvaja hrupa, zato lahko tudi ob prižganem ogrevanju mirno spite, tudi, če imate sicer probleme s spancem. Ni vam treba čakati, da se ogrevalno telo segreje, saj začne takoj oddajati toploto in ogrevati prostor takoj po tem, ko ga prižgete. Tovrstno ogrevanje je dokaj varno, še posebej novi modeli so narejeni s poudarkom na varnosti, tako da ne boste imeli skrbi, da bi se na ogrevalnem telesu opekli vi, vaši otroci ali vaš hišni ljubljenček. Takoj, ko boste ogrevalni sistem izklopili, bo prenehal delovati – na to lahko gledate kot na prednost ali kot na slabost.

Če želite konstantno ogrevati prostor z večjim volumnom, bi bilo morda bolj pametno izbrati kakšen drug sistem za ogrevanje. Če pa želite hitro ogreti zelo specifično območje v vašem domu, so IR paneli brez vsakršnega dvoma pravi ogrevalni sistem za vas.


Si želite tudi vi privarčevati nekaj sto evrov pri stroških grevanja? Pišite nam in pomagali vam bomo:


Z izpolnjevanjem in pošiljanjem tega povpraševanja se strinjam, da se podatki, ki sem jih vnesel v obrazec za povpraševanje, lahko posredujejo ponudnikom IR panelov za pridobitev ustreznih ponudb.