Obnovljivi viri energije so naša prihodnost

Do izpred nekaj desetletij se ljudje nismo zavedali vpliva, ki ga imamo na okolje in posledično zdravje.

Obnovljivi viri energije

Industrijska revolucija in vojna sta v nas prižgali željo po preživetju in dobrem življenju, zato varovanje okolja in obnovljivi viri energije nista bila naša prioriteta. Zadnjih nekaj desetletij pa se vse bolj zavedamo, kako neizmerno škodljiv vpliv lahko imamo na okolje in naš planet, obnovljivi viri energije pa so začeli postajati naša realnost. Z več stoletnim izrabljanjem fosilnih goriv poleg drugega smo že dodobra izčrpali zaloge, hkrati pa tako stanjšali ozonski plašč, da smo sprožili globalno segrevanje, ki nam zadnja leta moti vreme in v naša življenja vnaša kaos. Zavedamo se, da ima vsak od nas nalogo čim bolj zmanjšati svoj ogljikov odtis in da se skrb za okolje začne pri vsakem izmed nas doma, kjer so lahko obnovljivi viri energije naš najboljši prijatelj pri zagotavljanju udobja in varčevanju ob skrbi za okolje.

Zato smo se v upanju po boljšemu življenju začeli obračati k trajnostnemu bivanju in obnovljivim virom energije, ki nam omogočajo doseganje enakega udobja in načina življenja z minimalno negativnim ali celo pozitivnim vplivom na okolje. Z obnovljivimi viri energije namreč ne izkoriščamo končnih energetskih zalog, ki jih naš planet ponuja, temveč energijo črpamo iz nadomestljivih oz. neskončnih virov, kot je veter, voda in zemlja. Vse bolj vlagamo v raziskovanje novih tehnologij in odkrivamo nove načine izkoriščanja potenciala našega planeta brez škodljivih emisij in onesnaževanja. Obnovljivi viri energije niso več znanstvena fantastika, temveč realnost.


Si želite tudi vi privarčevati nekaj sto evrov pri stroških grevanja? Pišite nam in pomagali vam bomo:

Z izpolnjevanjem in pošiljanjem tega povpraševanja se strinjam, da se podatki, ki sem jih vnesel v obrazec za povpraševanje, lahko posredujejo ponudnikom IR panelov za pridobitev ustreznih ponudb.


Med najbolj znane obnovljive vire energije vsekakor sodi sončna energija, ki jo tudi najbolj pridno izkoriščamo. Zadnji dve desetletji se je v razvitejših državah po svetu začelo aktivno spodbujanje izkoriščanja sončne energije s pomočjo sončnih kolektorjev, ki segrevajo vodo ali dobavljajo elektriko. Kolektorje namreč preprosto namestimo na streho, kjer vsakodnevno zbirajo tudi najdrobnejše sončne žarke in jih spreminjajo v toplo vodo in elektriko. Tudi v Sloveniji nismo izjema in kljub začetnemu nekoliko višjemu vložku v kolektorje lahko z namestitvijo sončnih kolektorjev znatno prihranimo.  Naprave in sistemi so vse bolj ugodni, sama pretvorba energije pa izredno učinkovita.

Vodna energija je nekoliko manj izkoriščan obnovljiv vir energije, a se strokovnjaki in znanstveniki zaradi izredne energetske učinkovitosti vode vse bolj usmerjajo v raziskave, s katerimi bi lahko izkoriščanje vodne energije prinesli na uporabno raven. Voda je namreč kar osemkrat gostejša od zraka, zato bi že počasni pretok zagotovil precejšnje količine energije. Leta 2016 smo z vodno energiji zadostili kar 16,6 % globalnih energetskih potreb, kar je neverjetno glede na razmeroma nizko stopnjo raziskanosti. To dejstvo še dodatno dokazuje učinkovitost izkoriščanja vodne energije in nakazuje, da bi bilo treba v raziskave v tej smeri vložiti še več. V okviru hidroenergije, kot se vodna energija strokovno imenuje, sta na tej točki najbolj raziskani moč plimovanja in moč valovanja, a tehnologija še ni tako napredovala, da bi ju lahko izkoriščali dovolj učinkovito, zato je večina raziskav usmerjena v to smer. Le upamo lahko, da bo že v naslednjem desetletju znanost tako napredovala, da bodo hidroenergetski sistemi dovolj cenovno ugodni in učinkoviti, da bodo dostopni vsem na tržišču.

Obnovljivi viri energije

Poleg sončne energije, pa tudi vetrne, ki je podrobneje opisana v nadaljevanju, je tudi geotermalna energija odličen obnovljiv vir energije, saj izkorišča temperaturo središča Zemlje, ki znaša neverjetnih 5 000 stopinj Celzija. Ob nastanku Zemlje se je namreč v središču našega planeta v obliki toplote shranila neizmerna količina sončne energije. Ta toplota iz središča Zemlje ogreva kamenine vse do površja, kjer temperatura še nekaj deset metrov pod površino znaša izredno visokih 350 stopinj Celzija. To toploto so za ogrevanje prostorov in sanitarne vode pridno izkoriščali že Rimljani, ki so prvi izumili talno gretje, njihovo tradicijo pa nekoliko drugače nadaljujemo tudi mi. Iznašli smo namreč toplotne črpalke, ki s pomočjo delovnega medija pozimi srkajo toploto iz kamenin okoli sebe in z njo ogrevajo naše prostore in sanitarno vodo, poleti pa toploto iz naših domov črpajo nazaj v zemljo in nas hladijo.

Obnovljivi viri energije vključujejo tudi vetrno energijo, ki poganja naše vetrnice in tako proizvaja električno energijo. Najbolj učinkovite lokacije za izkoriščanje vetrne energije so priobalna mesta in lokacije z visoko nadmorsko višino, saj je tam vetra največ, hkrati pa je najbolj stabilen. Vetrna energija je leta 2015 samostojno zadostila kar 4 % vseh globalnih energetskih potreb, zlasti pa je izkoriščanje vetrne energije priljubljeno v Evropi, ZDA in Kanadi. Vsako leto na teh območjih postavimo nove vetrnice in načrtujemo lokacije za nove. Na Danskem so obnovljivi viri energije ena ključnih prednostnih nalog za doseganje trajnostnega razvoja, zlasti pa se jim obrestuje izkoriščanje vetrne energije. Tam s pomočjo vetra zadostijo neverjetnim 40 % vseh svojih potreb po energiji. Gledano na globalni ravni, bi z namestitvijo vetrnic na vse vetrovne površine lahko proizvedli kar 40x več energije, kot je skušaj potrebujemo. Žal pa ima izkoriščanje vetrne energije tudi določene slabosti. Borci za pravice živali namreč opozarjajo, da se v vetrnice pogosto zaletijo ptice, ki ne opazijo premikanja lopatic. V primeru povečanega obsega izkoriščanja vetrne energije se bojijo propadajočih ekosistemov, zaradi česar se borijo za vgradnjo mrež okoli lopatic, ki bi tovrstne dogodke preprečile, a bi s tem vetrnice postale manj učinkovite, strošek izdelave pa bi se zvišal, zato to ni priljubljena rešitev.

solarna energija

 

Obnovljivi viri energije so vsekakor obetaven trend in z največjim veseljem spremljamo tehnološke dosežke. Upamo, da bodo sistemi z leti vse bolj dostopni posameznikom, obnovljivi viri energije pa izključen vir energije za človeštvo. Le tako se lahko izognemo nadaljnjemu onesnaževanju in preprečimo propadanje planeta.


Če si želite tudi vi privarčevati nekaj sto evrov pri stroških grevanja, nam pišite in pomagali vam bomo:

Z izpolnjevanjem in pošiljanjem tega povpraševanja se strinjam, da se podatki, ki sem jih vnesel v obrazec za povpraševanje, lahko posredujejo ponudnikom IR panelov za pridobitev ustreznih ponudb.