Ogrevanje za vsak način življenja

Lastniki domov priznavajo, da je ogrevanje v okviru doma eden največjih tekočih stroškov, brez katerega pa žal ne gre.

 

Ogrevanje doma

Naše sredozemsko podnebje je sicer znano po prijetnih poletjih, a se pozimi lahko temperature spustijo krepko pod ledišče, zato se ogrevanju našega doma ni mogoče izogniti. Z ogrevanjem navadno začnemo septembra oz. oktobra, to obdobje hladnejših temperatur pa lahko traja vse do aprila in celo maja. Letni strošek je tako lahko zelo visok in marsikomu dela preglavice. Med najpogostejše načine ogrevanja vključujemo peč na drva ali kamin, peč na kurilno olje, IR panele in toplotne črpalke, v nadaljevanju pa bodo posamezni ogrevalni sistemi tudi podrobneje predstavljeni.

Tudi peči na drva in kurilno olje imajo svoje prednosti

Peči na drva so bile še pred enim ali dvema desetletjema primarni način ogrevanja naših domov, zlasti v ruralnih območjih.

Glavne prednosti vključujejo:

 • Minimalne tekoče stroške v primeru, da imamo lasten gozd
 • Možnost učinkovitega ogrevanja tako s talnim ogrevanjem kot radiatorji ali zgolj enim sistemom
 • Posebna toplina
 • Relativno nizek začetni vložek

Dandanes pa za ogrevanje na drva odloča vse manj lastnikov novogradenj, izginjajo pa tudi iz starejših hiš. Lastnikov gozdov je namreč vse manj, poleg tega za spravilo lesa potrebujemo vlečno vozilo in drvarnico za celoletno zalogo, v hiši pa poseben prostor za shranjevanje nekajdnevne zaloge. V nasprotnem primeru moramo za ohranjanje ognja nekajkrat na dan po nova drva, kar je izredno zamudno. Težavna je tudi časovna komponenta. Vse več ljudi je v službi, zato ni časa za celodnevno kurjenje in ogrevanje. Kamini so danes sicer še vedno izredno prisotni v novogradnjah, a nimajo več tako pomembne ogrevalne funkcije. Pripomorejo predvsem k lepši estetiki, med božičnimi in novoletnimi prazniki pa družinskim večerom dajejo poseben čar topline. Je še kaj lepšega od igre kart ob prasketajočem ognju?


Si želite tudi vi privarčevati nekaj sto evrov pri stroških grevanja? Pišite nam in povsem brezplačno vam bomo posredovali do pet ponudb za nakup IR panelov:

Z izpolnjevanjem in pošiljanjem tega povpraševanja se strinjam, da se podatki, ki sem jih vnesel v obrazec za povpraševanje, lahko posredujejo ponudnikom IR panelov za pridobitev ustreznih ponudb.


Z višjo stopnjo zaposlovanja v mestih in zmanjšanim lastništvom gozdov ljudje niso več imeli toliko časa za stalno dodajanje drv na ogenj, zato so se na trgu pojavile peči na kurilno olje. Cena za nakup drv je bila namreč primerljiva s ceno kurilnega olja, ogrevanje s pomočjo kurilnega olja pa je enostavno, saj se olje samodejno dozira glede na ogrevalne potrebe in temperaturo v prostoru.

Glavne prednosti so torej:

 • Enostavno ogrevanje
 • Primerljiva cena s trdim gorivom
 • Ni potrebe po drvarnicah, potrebujemo le rezervoar za olje, ki ga lahko namestimo zunaj ali v hiši

Žal pa so tudi peči na kurilno olje v zadnjih letih začele zgubljati svoj tržni delež. Cena kurilnega olja namreč raste skupaj s cenami nafte, v ospredje pa prihajajo ogrevalni sistemi, ki za svoje delovanje uporabljajo obnovljive vire energije, teh pa imamo na voljo kar nekaj.

Ogrevanje

Obnovljivi viri energije so ogrevanje prihodnosti

Ogrevanje na toplotne črpalke med lastniki novogradenj postaja vse bolj priljubljeno kljub nekoliko višjemu začetnemu vložku od ogrevalnih sistemov na trda goriva ali kurilno olje. Vse bolj se namreč zavedamo kakšno škodo povzročamo našemu planetu z izkoriščanjem fosilnih goriv, ki med izgorevanjem v ozračje spuščajo velike količine toplogrednih plinov, zlasti ogljikovega dioksida. Toplotne črpalke kot vir toplote namreč izkoriščajo zrak, zemljo ali vodo okoli sebe. Delovni medij potiskajo proti viru toplote, kjer jo delovni medij posrka nase, nato pa se segret vrne v toplotno črpalko. Tam se delovni medij stisne, kar mu še dodatno zviša temperaturo, in razpošlje po cevnem sistemu, kjer toploto odda v prostor. Ohlajen se nato zopet vrne v toplotno črpalko, ki ga uplini in pošlje nazaj k viru.

Glavne prednosti ogrevanja s toplotnimi črpalkami:

 • Varovanje okolja, saj se med delovanjem ne sproščajo škodljive emisije toplogrednih plinov
 • Nizki tekoči stroški v primerjavi s tradicionalnimi ogrevalnimi sistemi
 • Možnost tudi hlajenja v poletnem času, zato ni potrebe po vlaganju v klimatske naprave
 • Enostavno ogrevanje brez napora ali skrbi

Poznamo več vrst toplotnih črpalk, ki se med seboj razlikujejo v razmerju med učinkovitostjo in ceno. Na območju Slovenije je najpogostejše ogrevanje s toplotnimi črpalkami zrak voda, ki toploto črpajo iz zraka okoli sebe. Začetni vložek je pri tem tipu črpalke najmanjši, saj ni potrebe po vgradnji cevi v zemljo ali vodo kot pri drugih dveh tipih. Žal pa to pomeni nekoliko nižjo učinkovitost. Toplotne črpalke so namreč najbolj učinkovite pri temperaturah nad 5 °C, kar je pri našem podnebju težava, saj temperature padejo tudi krepko pod 0 °C. V takih primerih se zato svetuje namestitev v klet, kjer stalna temperatura zagotavlja tudi stalno učinkovitost. Toplotne črpalke zemlja voda in voda voda imajo nekoliko višje začetne vložke, a je primerljivo višja tudi učinkovitost. Pri Toplotni črpalki zemlja voda se toplota namreč črpa iz zemlje, v katero so položene cevi. Toplotne črpalke voda voda toploto črpajo iz podtalnice ali vode okoli objekta. Ta tip črpalke je zdaleč najučinkovitejši, a je pri nas podtalnic zaščitena, zato je namestitev zapletena in dolgotrajna.

Ogrevanje

Trenutno najbolj priljubljen način ogrevanja pa so IR paneli. Tudi ta sistem za ogrevanje naših domov za svoje delovanje zahteva električno energijo, a smo lahko v tem primeru povsem samozadostni in ta vložek električne energije pridobivamo iz sončnih kolektorjev, ki jih namestimo na streho.

Ključne prednosti IR panelov:

 • Večja učinkovitost, saj ne ogrevajo velike količine zraka, temveč predmete v prostoru
 • Ker segrevajo tudi stene, je manj možnosti za pojav vlage in plesni
 • Izberemo lahko videz po želji, zato se zlije z notranjim dizajnom
 • Ni potrebe po razpeljavi omrežja že v fazi gradnje, zaradi svoje kompaktnosti in stenske montaže pa ne zavzamejo veliko prostora

Sistem za ogrevanje, ki ga boste izbrali, je v veliki meri odvisen od vaših energetskih potreb in izgub, velikosti in lokacije objekta ter št. družinskih članov. Glede za vas najbolj primernega načina ogrevanja se posvetujte z energetskim svetovalcem in pridobite čim več različnih ponudb. Tako boste lahko mirni, da ste vgradili dober sistem, ki vam bo dobro služil še dolgo v starost.


Če si torej želite tudi vi privarčevati nekaj sto evrov pri stroških grevanja, nam pišite in povsem brezplačno vam bomo posredovali do pet ponudb za nakup IR panelov:

Z izpolnjevanjem in pošiljanjem tega povpraševanja se strinjam, da se podatki, ki sem jih vnesel v obrazec za povpraševanje, lahko posredujejo ponudnikom IR panelov za pridobitev ustreznih ponudb.