IR paneli – obvezen sestavni del pametne hiše?

Pametne hiše postajajo vse bolj razširjen način urejanja doma, saj omogočajo enostaven nadzor vašega objekta s pomočjo mobilne ali druge naprave, ki se lahko priključi na omrežje. IR paneli so ustrezna rešitev za pametne hiše, saj zagotavljajo enakomerno segrevanje prostorov in ljudi znotraj njih ob enostavnem nadzoru. Za vse ljubitelje pametnih hiš pa priporočamo tudi ogled spletne strani www.digitalcek.com – več tudi v nadaljevanju.

Kaj so IR paneli in zakaj jih izbrati?

IR paneli ali daljše infrardeči paneli so naprave, ki sevajo dolgovalovno infrardeče sevanje. Gre za obliko elektromagnetnega valovanja daljših valovnih dolžin, z nizko frekvenco, pri čemer brez ustreznih pripomočkov sevanja ne morem zaznati. Zaradi lastnosti sevanja je toplota, ki jo IR paneli izločajo, prijetna in se hitreje absorbira v objekte znotraj prostora.

 

izbor naprav

 

Kakšna je energetska učinkovitost IR panelov?

Pogosto se uporabniki pred nakupom panelov bojijo, da bodo slednji porabili ogromne količine električne energije, brez večjih izkoristkov. Naj vas takoj potolažimo, da ne bo tako. IR paneli so namreč znani po visoki, praktično skoraj 100 % pretvorbi električne energije v toploto. Prav zato postajajo vse bolj priljubljena izbira lastnikov pametnih hiš, ki skušajo v svojem domu doseči popolne izkoristke.

Tradicionalni načini ogrevanja prostorov, sem sodijo na primer radiatorji, delujejo na principu konvekcije. Slednja zahteva ogromne količine energije. Segret zrak se nad radiatorjem dvigne, med dviganjem se ohlaja in nato spet pade – posledično prostor ni enakomerno segret, velike pa so tudi energetske izgube.

 

pametne hise

 

Razlogi za vključitev IR panelov v pametne hiše

Pametne hiše predstavljajo pomemben napredek v razvoju tehnologije. Gre za tehnologijo, ki temelji na avtomatizaciji doma, pri čemer lahko lastnik (ali več oseb) s pomočjo pametne naprave (mobilnega telefona, tablice) upravlja z napravami znotraj objekta. Tehnologija torej lastnikom zagotavlja večjo varnost (stalen nadzor nad hišo), udobje ter energetsko učinkovitost.

Z izbiro pametnih hiš skušamo običajno povečati učinkovitost našega doma na vseh ravneh. IR paneli so, poleg tega da zagotavljajo večjo energetske učinkovitosti, bolj prijazni do okolja, hkrati pa omogočajo enakomerno segrevanje celotnih prostorov – podobno kot infrardeča svetloba s Sonca deluje na segrevanje teles na Zemlji.

Če se odločate za pametni dom, verjetno že razmišljate o namestitvi različnih naprav, ki bi jih v sistem nadzora vključili – možnosti je ogromno. Tako lahko nadzorujete prihod gostov – od zvonjenja, odpiranja vrat, nadzora temperature do uporabe gospodinjskih naprav in podobno. Več informacij o tem, kaj vse lahko vključite v svoj pametni dom najdete tudi na spletni strani https://digitalcek.com/, ki nudi informacije povezane s tehnologijo in digitalizacijo, ki predstavljata osnovo vsakega pametnega doma.

Tehnološko napredno pametno hišo boste z namestitvijo IR panelov še nadgradili. IR paneli so namreč znani tudi po svoji estetski vlogi – najdete jih v različnih oblikah in barvah. Od sodobnih, tankih linij do debelejših modelov – vsem pa je skupen dizajn, ki se bo prilagodil izgledu vaših prostorov. Uporabniki kot prednost pogosto navajajo tudi njihove reflektivne lastnosti, ko jih lahko zelo enostavno uporabite tudi kot ogledalo.

Panele lahko namestite v praktično vse prostore vašega doma, vključno s kopalnico. So namreč odporni na kondenzacijo, hkrati pa predstavljajo učinkovit vir toplote.

Ker so paneli dobro povezljivi tudi s termostati, je njihova uporaba v pametni hiši še bolj smiselna. Z enostavno povezavo vaše pametne naprave in termostata lahko namreč že pred prihodom pripravite temperaturo prostorov na vaš prihod –povsem enostavno.