Cepljenje proti klopnemu meningitisu je najboljša preventiva

Vedno bolj se zavedamo, da kljub temu, da je klop, kljub svoji majhnosti, lahko zelo nevarna žival, saj s seboj lahko prenaša nekaj nevarnih klopnih bolezni. Ker je Slovenija s svojimi podnebnimi značilnostmi pravi raj za množenje klopov, jih lahko najdemo praktično povsod po Sloveniji z izjemo visokogorja. Zato je ustrezna zaščita nujna. Ena izmed najboljših preventiv pred nevarnimi klopnimi boleznimi pa je zagotovo cepljenje proti klopnemu meningitisu.

Kako nevarna bolezen je klopni meningitis?

Klopni meningitis ali uradno klopni meningoencefalitis je izmed vseh klopnih bolezni najnevarnejša. Glavni razlog za to je njeno pozno odkrivanje. Prvi znaki klopnega meningitisa namreč zelo spominjajo na bolezenske znake pri gripi. Bolnik se začne slabo počutiti, bolita ga glava in vrat, bolečine se začnejo pojavljati tudi v mišicah in sklepih, na splošno je bolj utrujen, pojavi se tudi povišana telesna temperatura. Bolezenski znaki so torej zelo podobni znakom pri ostalih virusnih boleznih, zato v primeru, da ne vemo, da nas je ugriznil klop, bolezen zelo težko prepoznamo že v začetni fazi, ko je še najbolj obvladljiva in povzroči najmanj posledic. Vbod klopa je ravno zaradi njegove majhnosti in antiseptične sline, lahko za nas praktično neviden in tudi nečuten.

Gre za virusno bolezen, ki jo klop v naše telo vnese s svojo slino. Bolezen napade osrednje živčevje, zato so njene posledice v primeru prepoznega zdravljenja lahko zelo hude, pripeljejo lahko tudi do delne ohromelosti in invalidnosti.

Zakaj se odločiti za cepljenje proti klopnemu meningitisu?

Slovenija je dežela klopov. Res je, da se klopi najraje zadržujejo v visoki travi, praproti in gozdu, toda nemalokrat slišimo, kako je kdo našel klopa tudi na svojem balkonu skoraj sredi mesta. Zato ne morete zagotovo vedeti, kje vas bo klop presenetil, po drugi strani pa prepogosta in prevelika uporaba repelentov tudi ni priporočljiva. Zgovoren je tudi podatek, da v Sloveniji za klopnim meningitisom letno zboli v povprečju  kar 170 ljudi.

Zato je odločitev za cepljenje proti klopnemu meningitisu zagotovo prava rešitev. S cepljenjem si zagotovite 100 % zaščito pred boleznijo klopnega meningitisa.

Kako poteka cepljenje proti klopnemu meningitisu?

Za popolno zaščito je potrebno opraviti cepljenje v več korakih. S cepljenjem se po navadi začne v zimskem času, saj je takrat možnost, da vas ugrizne klop, najmanjša. Najprej so potrebni trije odmerki cepiva  v razponu nekaj mesecev, nato pa po en odmerek po treh letih, potem pa po en odmerek vsakih 5 let.  Tako kot ostala cepljenja tudi to cepljenje lahko opravi vaš osebni zdravnik.

Cepljenje je trenutno še samoplačniško, saj ga obvezno zdravstveno zavarovanje ne krije. Ko se boste odločili za cepljenje, pa se vseeno pozanimajte, ali vaša občina, služba ali šola ponujajo kakšne subvencije pri cepljenju. Vse več občin, pa tudi drugih ustanov se namreč odloča, da svojim prebivalcem ponudijo možnost brezplačnega ali delno subvencioniranega cepljenja proti klopnemu meningitisu. Zavedajo se namreč, kako pomembno zaščito predstavlja cepljenje, zato si želijo, da denar ne bi bil ovira, da se ne bi mogli cepiti.

Ali je cepljenje proti klopnemu meningitisu zadostna zaščita?

Zagotovo bi bilo zelo lepo slišati, da je cepljenje proti klopnemu meningitisu zadostna zaščita pred vsemi klopnimi boleznimi, toda na žalost to ne drži. Cepljenje vas zaščiti pred najnevarnejšo boleznijo z najhujšimi posledicami – klopnim meningitisom, ne zaščiti pa vas pred ostalimi klopnimi boleznimi kot sta lymska borelioza in humana granulocitna anaplazmoza. Zato pred odhodom v gozd ne pozabite na uporabo repelentov, ob prihodu domov, pa opravite temeljit samopregled.

Cepljenje prosti klopnemu meningitisu je odlična preventiva, ki vas zaščiti pred najnevarnejšo klopno boleznijo – klopnim meningitisom. Zato poskrbite za svoje zdravje in se odločite za cepljenje.